MENTAALI VALMENNUS 30.3.2017

Ilmiönä jännittäminen , Leppävirta

Saimme Leppävirran koululle Tiina Konun luennoimaan kisajännittämisestä ja sen hallinnasta. Tiina on urheilupsykologiaan perehtynyt psykologi. Hän on työskennellyt ahdistukseen ja jännitykseen liittyvien ilmiöiden parissa ja hakenut aiheeseen liittyen myös koulutusta. Tiinalla on suursnautsereita, joilla hän on harrastanut kansallisissa lajeissa ja käynyt kokeissa haussa, jäljellä ja etsintäkokeessa. Nyttemmin hän on siirtynyt kansainväliselle puolelle IPO:oon.

Luennon alussa Tiina painotti sitä että jotta voimme hallita jännittämistä , se pitää ensin tunnistaa ja tunnustaa itselleen. Usein jännittämisen taustalla on joku tarveà hyväksyntä, arvostuksen saaminen, turvallisuus. Pohdi mikä koetilanteessa jännittää -miksi kisaat -mitä haet koekäynnillä? Pelkäätkö arvosteluksi tulemista, pelkäätkö virheitä ja epäonnistumista?

Voisitko kääntää ajatusmalliksi kokeeseen mennessä à OPIN tai ONNISTUN, ei niin että epäonnistun tai onnistun. Kielteiseen ajattelutapaan ja kielteiseen sisäiseen puheeseen tottuu. Liitätkö suoritukseen oman ihmisarvon- ajatteletko että koesuoritus mittaa sitä millainen koiraharrastaja olet, kertooko se meistä jotain ihmisenä? Ajatteletko että mikään ei koskaan riitä, en ole koskaan yhtä hyvä kuin muut?

Miten jännitystä sitten voi "muokata"? Kirjaa paperille selviytymiskeinosi jännittävissä tilanteissa - Ennen suoritusta / Suorituksen aikana / Suorituksen jälkeen. Kokeile uusia tapoja koska mikään ei muutu jos et tietoisesti valitse eri tavoin toimimiseen. Opi tuntemaan jännitys. Suhtaudu myönteisesti itseesi, ota huumori mukaan ja muista ettei koetilanne ole pakko vaan valinta. Harjoittele keskittymistä, tee mielikuvaharjoittelua, treenaa niin että jännittää. Keskity asioihin mihin voit vaikuttaa- et voi vaikuttaa esim. säähän , meluun yleisöön. Muista että myös muitakin jännittää, et ole yksin!

Tässäpä muutamia ajatuksia mitä luennolla tuli käsiteltyä. Jos et päässyt tällä kertaa mukaan niin ei hätää, Tiina tulee luennoimaan Kontiolahdelle 30.9.2017-lisätiedot tästä lähempänä ajankohtaa.

Kiitos kaikille nyt mukana kuunnelleille!

-Nanna-